25 години Профи Турс - игра с награди
Проверяваме цени и наличност в хотела в Неа Потидея. Моля, изчакайте.

Търсене на хотел

Стаи:

  Стая 1

Неа Потидея, Халкидики

Разстояние от Солун до Неа Потидея: 68 км

Разстояние от Полигирос до Неа Потидея: 31 км

Разстояние от Неа Мудания до Неа Потидея: 6 км

История на Неа Потидея

В древни времена Потидея - известна също като Портата на Касандра - е била в основата на политическия живот на Халкидики заедно с друг древен град - Олинтос. Неа Потидея е основана през 1922 г. от бежанци от Източна Тракия на мястото на коринтската колония Потидея с цел улесняване на търговията с античното Македонско царство. Тя заема важно стратегическо място, контролирайки два залива - Солунския и Торонийския. В 356 г. пр. Хр. Потидея е разрушена и в 316 г. пр. Хр. на нейно място е основана Касандрия - процъфтяващ град през елинизма и римско време. В 540 г. селището е разрушено от хуните, след което Юстиниан го укрепява. От това време са запазените крепостни руини.

За канал на това място през полуострова се споменава още от античния географ Страбон през I век от н.е. и такъв отново бива отворен през 1930 г. - т.нар. Потидейски канал. Съвременният град Неа Потидея е популярен туристически курорт през лятото, с дълъг плаж, много барове и таверни на морския бряг, хотели с всякакви удобства, магазини, обслужващи туристическата търговия, и т.н.

Забележителности в Неа Потидея

Руините на замъка в Неа Потидея

Днес могат да се видят части от крепостта при провлака на полуостров Касандра. Става думза за почти права стена с дължина от около 1200 м, поддържана на различни места от четвъртити кули.

Каналът

Размери - дължина 1250 м, широчина 40 м, дълбочина 8 м. Не е известно кога каналът е изкопан за първи път, но Страбон (географ от първото столетие след н.е.) споменава за съществуването му.

Църквата "Свети Архангели"

На 1 км от Неа Потидея се намира църквата „Свети Архангели“ - единствената сграда, която е запазена от големия метох на Дохияр. Материали за построяването й в 1872 г. са взимани от антична Потидея.

Плажове в близост до Неа Потидея, Халкидики

Неа Потидея (Халкидики):

Плажът е разположен пред едноименното селище и е огромен, пясъчен и изцяло организиран. Свързан е с плажа Агиос Мамас. Разполага с всякакви видове ресторанти, барове и съоръжения за водни спортове.

Сани (Халкидики):

По крайбрежието на Сани има множество по-малки плажове - мястото е сред най-популярните на Касандра. Всички те са пясъчни и предоставят всякакви удобства за къпещите се (ресторанти, барове и водни спортове). В района някога се е издигал древният град Сани Палини, построен от преселници от Еретрия. До римско време той е бил един от най-развитите градове на Халкидики.

Афитос (Халкидики):

Тук ще откриете два плажа - по един от двете страни на селцето. Те са малки и с кристално чисти води. И двата разполагат с ресторанти и барове.

Неа Фокея (Халкидики):

Плажът пред селището е пясъчен и идиличен. Разполага с ресторанти и механи.

Флогита (Халкидики):

Голям, чист и напълно организиран плаж пред едноименното селище. Можете да намерите всякакви видове ресторанти, барове и съоръжения за водни спортове. Плажът е свързан с този на Неа Плагия.

Калитeя (Халкидики):

Пясъчен плаж пред едноименното населеното място. Разполага с барове, ресторанти и съоръжения за водни спортове. От тук стартира плувното състезание Торонеос.

Най-популярни хотели в Неа Потидея

→ Всички хотели в Неа Потидея (9 хотели)

Хотели на Халкидики

Хотели в Гърция

Препоръчани хотели в Гърция

cache load