25 години Профи Турс - игра с награди
Проверяваме цени и наличност в хотела в Халкидики. Моля, изчакайте.

Търсене на хотел

Стаи:

  Стая 1

Халкидики

Изберете да почивате на красивия полуостров Халкидики

Простиращ се южно от Солун в северна Гърция, полуостров Халкидики е дом на някои от най-красивите плажове в страната. Освен на незабравимите морски гледки, там можете да се насладите и на богатството от местни плодове и зеленчуци, отлична кухня и завладяваща културна история. Халкидики е съставен от три полуострова - Касандра, Ситония и Атон - които се врязват в изумрудено-синьото Егейско море, оформяйки нещо като тризъбеца на Посейдон. Всеки един от тях е различен по характер и привлича по свой собствен, уникален начин.

Най-доброто време да посетите Халкидики

Климатът на полуостров Халкидики е средиземноморски с дълги горещи слънчеви дни, които често започват през април и завършват в края на септември. Средно ок. 300 дни в годината са слънчеви. Вечерите са топли и приятни. Най-ниските температури са от декември до февруари, като варират между 3.5°C и 19°C, докато най-високите се наблюдават през летните месеци и варират между 23°C и 38°C. Водата е топла до средата на ноември, но дъждовният сезон започва по средата на октомври. Температурата варира от 14°C през април до 25°C през август, като през септември е 23°C, а през октомври е 20°C.

Почивка на Халкидики - обща информация

Касандра

Най-популярният и най-разработен от трите "пръста" на полуостров Халкидики е западният полуостров Касандра. Той е подходящ за семейни почивки и има дълги златисти пясъчни плажове, граничещи си с осеяни с диви цветя зелени хълмове. Разкрийте природната красота на региона с някой от пешеходните и велосипедни маршрути през гората. Сред другите атракции на полуостров Халкидики е живописното историческо селище Афитос, гледащо към полуостров Ситония, в което можете да се потопите в незабравимата атмосфера на чаровните каменни къщи и калдъръмени улички. Можете да изследвате закътаните заливчета на Касандра с лодка или да плавате до други привлекателни курорти като Потидеа и Порто Куфо.

Ситония

Ситония е по-тихият среден ръкав на Халкидики с по-спокоен ритъм и красиви плажове по източната и западната си брегова линия. От източния бряг на Ситония се разкриват отлични гледки към планината Атон. Пейзажът е по-неравен и планински, изпъстрен от живописни рибарски селца и девствени плажове. Сред интересните места на ръкава е древният град Торони, датиращ чак от 8 век пр. Хр.

Атон

Източният ръкав на полуостров Халкидики - Атон - е впечатляващо място. В по-голямата си част е неразработена, а плажовете на север по крайбрежието са по-популярни сред местните, отколкото сред туристите. Голяма част от Атон принадлежи на самоуправляващата се автономна монашеска територия Света гора - обект от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО от 1988 г. Света гора е дом на 20 манастира, първият от които е основан през 963 г. Aко наемете лодка или се присъедините към някоя от организираните туристически екскурзии с корабче покрай брега, ще имате възможност да видите откъм морето старинните манастири, кацнали драматично на върха на скалисти възвишения. За самата планина Атон се казва, че е кръстена на великана, който е хвърлил огромна скала по Зевс, но не го уцелил и  скалата се превърнала в днешната планина. Местните дейности включват разходки, катерене, колоездене и морски каякинг.

Факти за Халкидики

Административна единица

 Халкидики е ном (областна единица) в Северна Гърция, област Централна Македония. Той се намира в южната част на Халкидическия полуостров. Административен център е град Полигирос. Площта на областта е 2 918 km2, а населението наброява около 106 000 души. Област Халкидики се разделя на 5 подобласти (деми): Аристотел, Касандра, Неа Пропонтида, Полигирос и Ситония.

Разстояния

    • от летище Македония до Халкидики - мин. 45 км, макс. 120 км;
    • от летище Македония до Солун - 15 км.

Език

гръцки (на много места се говорят също и английски, немски, руски).

Плажове на Халкидики

Плаж Сани:

По крайбрежието на Сани има множество по-малки плажове - мястото е сред най-популярните на Касандра. Всички те са пясъчни и предоставят всякакви удобства за къпещите се (ресторанти, барове и водни спортове). В района някога се е издигал древният град Сани Палини, построен от преселници от Еретрия. До римско време той е бил един от най-развитите градове на Халкидики.

Плаж Каламици:

Удивителен плаж с изключително фин бял пясък и впечатляващи сиви скални образувания около него. Този плаж е много популярен сред къмпингарите на Ситония и през най-топлите месеци е доста пренаселен, но затова пък през юни и септември може да бъде посещаван по-спокойно и е истинско попадение.Разполага с ресторанти и механи.

Плаж Сарти:

 Голям пясъчен плаж в предната част на едноименното курортно селце в Ситония. Ивицата е почти необятна - затова и трудно се пренаселва - с фин пясък, плитки кристални води и красиви бели скалисти образувания. Има директна гледка към планината Атон. Разполага с ресторанти, механи, барове и кафенета.

Плаж Олимпиада:

 Удивителен пясъчен плаж с бял фин пясък и заобиколен от гора от чинари. Разположен е в предната част на едноименното селище на източния бряг на Халкидики. Разполага с ресторанти, механи, барове и кафенета, както и със съоръжения за водни спортове.→ повече

Най-популярни хотели на Халкидики

→ Всички хотели на Халкидики (270 хотели)

Хотели на Халкидики

Хотели в Гърция

Препоръчани хотели в Гърция